Ishockey roligt men dyrt

Ishockey har under senare tid seglat upp som Långshyttans vintersport nummer 1. Den karusellen startades vintern 1947-48, då LAIK tog upp ishockey på sitt program, efter att en landisbana iordningsställts på Klosterlidens träningsplan. Korphockey" blev inledningen, och ur korplagen sammansattes klubbens första ishockeylag, som i sin första match slog St. Skedvi IK med 4-3. Ytterligare 3 matcher spelades under säsongen med växlande framgång.
Påföljande säsong gick spelet vidare. Spelarna fick nya dräkter och en del annan ishockeyutrustning, som förut helt saknats. Viktigaste nytillskottet var dock en förnämlig sarg, som anskaffats för dyra pengar...


Säsongen 1949-50 deltog LAIK för första gången i seriespel. Det resulterade i vinst i distriktsserien och kvalsegrar mot Sågmyra och Våmhus. Därmed hade laget tagit steget up i div. III av dåvarande seriesystem. Nästa seriesäsong blev ej så lyckad, men laget klarade sig kvar och så blev fallet även nästkommande säsong. 1952-53 måste laget av ekonomiska skäl dra sig ur serien med den tråkiga påföljden att det sedermera måste börja om från botten. Men laget arbetade sig envist upp igen och har sedan under åren för det mesta spelat i div. III - om också några div. IV-besök förekommit.


Vintern 1955-56 anlades en ny bana på centralt läge i samhället. Måhända blev dock det för publiken avsedda området något för begränsat. Säsongen 1970-71 blir det emellertid spel på en ny förnämlig isbana vid Jonsboskolan vilken iordningställts av staden.


Vi hoppas detta skall stimulera LAIK :s ishockeyspelare till nya krafttag för att kunna hålla sig kvar i div. III Östra.
Ishockey är en dyrbar gren för en mindre klubb. Matchinkomsterna är relativt små, varför ekonomin blir ett ständigt problem för alla som arbetar med ishockey. Ett annat problem är också senare tiders värvningar av klubbens "stjärnor". Den LAIK-are som härvid nått högst upp i karriär är Ove 'Lill-Pila" Larsson, som numera spelar forward i div. I-laget Timrå. Andra kända LAIK-are som lirat hockey är (förutom de på bilderna återgivna) Arne Arvidsson, "Kåge" Eriksson, Erland Gustavsson, Åke Landgren, Sven Möller, Sören Holmqvist och Gösta Larsson. Fyra bröder Norberg har spelat i LAIK. nämligen Ivar, Gunnar, Lage och Gösta. Lage Norberg är f.ö. numera div. 1-domare i Stockholm.


OCKSÅ ETT SÄTT


På en patrulltävling i nattorientering hade starten gått från Dalavägen. På väg till första kontrollen råkade den ene orienteraren tappa sin kompass. - Du måste väl försöka hitta igen den tyckte kamraten men fick till svar: - Äsch, det gör ingenting. Vid 3:e kontrollen hade den slarvern tappat bort kartan också. Men "det gjorde heller ingenting". I mål kom han i alla fall. Det är väl sådant som kallas hängning eller kompiskörning.


"NOCKES" SVARA BANOR


På backstreckskartan i skala 1:100 000 hade banläggare "Nocke" mycket fyr för sig. Han ansåg ibland att de befintliga kontrollpunkterna var för lätta. På balongcykel trampade han runt på alla skogsstigar i trakten och mätte in nya punkter såsom gölar, stora som tvättfat och som märktes ut med knappnål på kartan.
Hans besked till de tävlande kompisarna vid starten blev: "Nu ska ni få era jäklar. Hittar ni int' hem får jag väl dra på lurn". (Verkets ångvissla).
Vi gamla orienterare använder än i dag Nockes namn på punkterna och tackar honom för allt nedlagt arbete.

www.langshyttan.nu