Målvakter med färg

LAIK har genom tiderna haft en sällsynt förmåga att skaka fram målvakter, som blivit kändisar på olika sätt. Främst kommer förstås härvidlag Arne Arvidsson, som blev Djurgårds- och landslagsmålvakt och "Stor grabb" i rikssammanhang.


Karl-Gustav "AT" Lindqvist värvades på sin tid av City, Eskilstuna, som då spelade i div. II. Ett annat målvaktsfenomen på sin tid var Sigvard "Sigge" Nasenius, ärofull bandymålvakt i IFK Rättvik och Västerås SK samt fotbollskeeper i Sandvikens AIK.


Minns ni bohernen "Fritte" Lindgren, som en gång i tidernas morgon gjorde en fantommatch mot Brage och for som en furie mellan stolparna. Eller "Hermans" Bertil, som förutom det att han med framgång fredade nätmaskorna från påhälsning även ofta dirigerade spelet ute på plan med högljudda tillrop och råd. - Markera pojkar! –Rune pass opp, 9 :an tar dej bakifrån! Ja Rune Larsson lär t.o.m, ha fått välmenta tillrop fast han inte var med i laget just den gången. Så intensivt levde den gode Herman med i spelet att han tyckte sig se chb och försvarsklippan Rune alltid på plats.


Så har vi bohemen, gentlemannen och humoristen nummer 1 Gösta Lööf. I bandyannalerna står han som eldsjäl och arbetsmyra, och det med rätta. Men Gösta framstår också som den oförbrännelige skämtaren, som alltid hade något glatt ord eller hyss för sig. - Bättre lycka nästa gång, var hans stående fras i fotbollssammanhang. De orden riktade han både till sig själv när han som målvakt råkade släppa in en boll - och till en motståndare som misslyckades med skottet.
- Blir det bra så här i fortsättningen? Brukade Gösta spörja sina backkompisar när han glök en svår boll med nyporna.


En gång rusade Gösta - gentleman som han var ut på plan för att hjälpa upp en fallen motståndare, lämnande bollen åt sitt öde, vilken också mycket riktigt hamnade i nätet. Men då var det LAIK-backen Westling som gav "Löven" en uppsträckning. Dännä skä du håll dä å int uta på plan! hojtade Erland till och pekade på mållinjen.

www.langshyttan.nu