LAIK:are i knätofs

Detta kort visar inte de uniformer med röda jackor, som LAIK:s A-lag en gång i tiden begåvades med "för nykterhetens främjande". Ej heller har LAIK-pojkarna uppträtt som folkdanslag. Men något ditåt är det fråga om.

Här ser vi nämligen några A-spelare och ledare skrudade i sockendräkter med mollskinnsbyxor och knätofs. Dagen är midsommarafton 1961 och platsen: framför huvudentrén till den då nybyggda idrottspaviljongen i Idrottsparken. Det året tog nämligen fotbollsektionen det vällovliga initiativet till att anordna offentligt midsommarfirande i Idrottsparken -Landbohagen sedan Folkets park lagt ned denna tradition. Sedan dess har fotbollsektionen varje år vidmakthållit denna mycket uppskattade begivenhet på midsommarafton till glädje för både barn och äldre. Varje år har också fotbollspojkarna i sina snitsiga folkdräkter burit majstångsrumpan i det processionståg, som avgått från Kommunalhusplan till Landbohagen. Här blev det sedan midsommarfest i gammal god allmogestil med majstångsresning och gammeldans.


Som av fotbollskrönikan framgår blev f.ö. 1961 signalen till en ny uppsvingstid för LAIK-fotbollen. Det året vann nämligen A-laget div. VI och slog sig för första gången fram till en final i stora DM, efter att sensationellt ha satt Vikmanshyttan, Falu BS och Brage på plats. Året därpå gick LAIK rätt igenom femman och 1963 hade klubben så när vunnit div. IV också, men fick nöja sig med 2:a plats efter Malung. Men raskt marscherat i alla fall: Från div. VI till fyrans topp på 3 år!


Apropå fotbollen under 60-70-talen så får heller inte glömmas den satsning sektionen gjort på ungdoms- och pojkfotbollen. Under senare år har LAIK exempelvis haft tre pojklag på benen, nämligen A-pojkar, B-knattar och C-knattar. Det är pigga och friska killar, som med framgång spelat i olika serier. Sålunda vann A-pojkarna 1970 sin grupp i Kämpecupen och C-knattarna 1969 Södra Dalarnes Tidnings Knatteserie. Så nog tycks det vara sörjt för LAIK-fotbollens återväxt.


En fin insats för pojkfotbollen har gjorts och görs av Gunnar "Bagarn" Gustafsson som tränare och instruktör. F.ö. har LAIK-fotbollen Gunnar att tacka för mycket under senare tid. Efter att ha utbildats till fotbollsinstruktör på Bosön 1958 blev han tränare för LAIK 1961-63 och senare för junior- och pojklagen. Totalt ett 10-tal år har han varit "slavdrivare" och inspiratör för LAIK-fotbollen. Därtill kommer ju "Bagarns" mångåriga aktiva insats som spelare, vilken fört honom upp i den exklusiva toppen av "Stor grabb" inom klubben med erhållen förtjänstmedalj i guld.
En annan tränare att framhålla under senare tid är Sigvard Boström. Han trimmade A-laget 1968-69 samt pojklagen 1965-66 och B- och C-knattarna 1970.

www.langshyttan.nu