Mecenater och idrottsvänner

Skidsportens främjare och supporter nummer 1, Erland Bergh. Här tillsammans med 1939 års lag-DM-mästarinna, Britta Plyhm
Två gamla LAIK-are, numera rikskända djurgårdare. Sigvard Bergh och Arne Arvidsson


Som framgår av de historiska återblickarna i denna skrift var framlidne disponenten Erland Bergh vid Klosterverken en varm vän av idrott i allmänhet och LAIK i synnerhet. Det är ett utomordentligt stöd han givit den lokala idrotten som personligt mecenat, med sitt inflytande samt med tjänster och material genom sitt företag Klosters AB, sedermera Fagersta Bruks AB.


Därtill släppte han till det kanske bästa han ägde: sina två söner. Folke Bergh blev både aktiv orienterare och en eldsjäl som mångårig ordförande i klubben. Yngste sonen Sigvard spelade både bandy och fotboll för LAIK och var bl. a. med i det legendariska juniorlaget, som tog DM 1929. Senare har ju Sigvard Bergh blivit rikskändis som fotbollsledare i Djurgårdens IF, ordf. i Stockholms fotbollsförbund och allsvenska seriekommittén m.m. Därtill kan nämnas att det var S. Berghs förtjänst att LAIK-målvakten Arne Arvidsson fördes fram till sin lysande karriär som målvakt i Djurgården och svenska landslaget.


Under senare tid har LAIK på olika sätt mottagit stöd från Klosterverken genom dess nuvarande chef överingenjör Otto Stjernquist, vidare från Korsnäs-Marma AB genom disponent Olof Sundell samt av Långshytte Trävaru AB genom platschefen K. R. Jonsson.Vid en boxningsmatch mellan Hofors och LAIK i Hofors fick tungviktsmatchen följande något överraskande utgång: LAIK-boxaren hade under matchen inte träffats av ett enda motståndarslag och tyckte förmodligen att det hela liknade kattsk-t. Mitt i andra ronden kröp han därför ut genom repen med orden: - Nej det här ger jag f-n !På 30-talet hade fotbollsspelarna ingen gemensam trunk för utrustningen, utan var och en medförde sin egen väska med skor, byxor och strumpor. En gång när B-laget kom till Näs saknade en man sin väska. jaha, den hade glömts på Torget i Långsta. Så nu återstod bara att vädja till Näs IF om att få låna ett par fotbollsskor. Det enda man fick tag i var ett par 47: or, medan den nödställde normalt hade skonummer 40. Det blev att fylla ut sju nummer i skorna med gräs. Man kan tänka sig vilken syn denne Chaplin utgjorde på plan! Men LAIK vann matchen med 4-2, och 47 :orna petade in två mål.

Hemma på Torget hade förstås den kvarglömda väskan uppmärksammats. En pojke på motorcykel skickades iväg efter till Näs med bagen. Men han kom inte längre än till Garpenberg. Där brakade motorcyklisten in i en grindstolpe, och så var den da'n förstörd. Däremot gick det ju vägen för fotbollsspelarna.

www.langshyttan.nu