Gång, kanot m.m.


Gångsporten har egentligen aldrig drivits så hårt. Visserligen var LAIK med i Svenska Gångförbundet på sin tid, men det var mest för propagandans skull under krigsåren på 1940-talet. Självfallet stod då även LAIK liksom klubbar landet runt - som arrangör för riksmarscher, som rönte stor uppslutning från allmänheten. Till andra aktiviteter för fysisk fostran under kriget som klubben gick i bräschen för hörde fältsport (tillsammans med skytteföreningen), cykel, cykelorientering och sparkstöttingstävlingar.


Kanotsport har officiellt ej funnits på tävlingsprogrammet, vilket emellertid inte hindrat att paddling med kanot varit populärt bland idrottsfolk och andra. I Långsbyn var bl. a. bröderna Oskar och Allan Hellberg samt Sven Lönnqvist flitiga kanotister sommartid i mitten av 1930-talet. Denna trio ställde också upp i LAIK:s namn i de stora kanottävlingar, som Stjärnsunds AlF anordnade 1935-1938 vid de s.k. Paddellofesterna, och skar här fina lagrar. Vid en av sina triumfer i Paddello-stafetten slog Långsby-trion självaste distriktsmästarlaget från Borlänge.


B-laget skulle på seriematch till Horndal. Vid avresan hemifrån fattades en spelare, så lagledaren måste plocka in en man ur högen som skulle vinka iväg laget. Denne blev något av matchen "driftkucku", för han hade svårt att hitta bollen. Han placerades på en backplats med en stöttepelare till halva framför sig, som fick göra grovjobbet. En gång då en boll kom rullande ropade backen till halvan: Släpp fram bollen så får jag visa publiken en riktig långspark. Men då ville det sig ej bättre än att en tuva ändrade bollriktningen. Vilket i sin tur medförde att LAIK-backen slog en bom, vars make man ej skådat i Horndal.

www.langshyttan.nu