Cykel en kortlivad gren


1926 upptog LAIK cykling på sitt program och ingick i Dalarnas Cykelförbund. De första egentliga tävlingscyklisterna var Hjalmar Granlund och Klas Eriksson, "Slaktar-Klas" kallad. Senare kom Gustav Hedström in i bilden och han fick i början av 1930-talet sin storhetstid som tävlingscyklist i Borlänge CK.


Åren 1926-27 var långshyttecyklisterna flitigt i elden i bl. a. DM på 10 och 100 km., 85 km-lopp i Borlänge och Ludvika, Långshyttan-Torsåker t.o.r. 75 km., Långshyttan-Säter-Hedemora-rundan m.m.
Prislistan för LAIK:s KM i cykel 1926 hade följande utseende: 1) Albin Wilhelmsson (en torsåkersbo, som tillfälligt jobbade här och bodde hos Knuts i Långsbyn), 2) Gustav Hedström, 3) Hjalmar Granlund, 4) Klas Eriksson, 5) Gösta Johansson.
En bra cyklist på sin tid var också Edgar Hellstenius, som bl. a. hemförde flera DM-tecken för IFK Hedemora. Det var sedan LAIK lagt ned cykelrepresentationen i slutet av 20-talet.


LAIK hade en gång en orienterare, som var fullfjädrad i litet av varje utom att springa terräng. Han kunde med tur och improvisation komma rätt och i mål på hygglig plats, trots att utrustningen ibland bara kunde vara en kartbit i fickan. Särskilt fin var han på budkavle. På en klubbtävling på 30-talet visade sig en kontroll hopplös att finna för alla deltagare utom nämnde spjuver. Där kontrollskärmen rätteligen borde finnas satt också "vår man" och grubblade över kartan medan tävlingskompisarna surrade runt omkring honom. Sedan konkurrenterna uppgivit letandet och irrat vidare i skogen gav sig också vår man iväg och kom lyckligt i mål. Kontrollkortet var fullt i sin ordning, så några problem hade inte han haft. Så småningom kom förklaringen: Han hade "råkat" sitta på den kontrollskärm, som alla andra letat efter.

www.langshyttan.nu