Korp-och motionsidrott


Redan 1951 togs initiativ till en korpserie i fotboll under livlig tillslutning. "Byggnads" vann inledningsåret, men påföljande år fick de lov att ge sig för "Affärsanställda" som kämpade sig fram till en seger. Därefter gjordes ett mycket långt uppehåll i korpidrotten på "bruket". År 1965 tyckte några i LAIK:s fotbollssektion att det skulle startas korpfotboll för att eventuellt "skaka fram nya förmågor". Arnold Persson samlade några omkring sig och skickade ut brev åt olika håll för att pejla intresset Det visade sig vara större än väntat. Hela åtta lag ställde upp.

LAIK:s dåvarande träningsplan skulle ställas i ordning för spel. Vid "inspektion" av denna visade det sig emellertid, att det växte meterhögt gräs på den. Men skam den som ger sig - efter några dagar med liar och gräsklippare låg den jämn som... Åja, om sanningen ska fram så fanns det allt några tuvor kvar. Serien tog sin början och "Affärsanställda" tog sin andra inteckning i den pokal som vilat i fjorton år. I en av de trevligaste matcherna stod Harry Wikström i mål för "IC". En motspelare sköt ett inte allt för hårt skott och Harry kastade sig elegant för att ta bollen i den riktning den kom, men ... - här kom en av "de där tuvorna" in i bilden - bollen studsade på tuvan och in i mål. Harry kunde bara ligga på marken i ena hörnet av målet och se hur bollen gick in i det andra. Stort jubel bland motståndarnas supportrar. Tuvan kom bort.


Påföljande år hade intresset blivit än större. Den nybildade Korpkommittén med Anders Westman i spetsen kunde glädjas åt att hela elva lag var med och tampades i serie- och cupspel. "Cowboys" från Svinö var det årets suveräner. Vi vill minnas att det i ett av lagen fanns en färgstark målvakt vid namn "Hermans-Bertil". I sin ungdom en mycket bra målvakt i LAIK:s A-lag och nu en mycket bra "korpmålvakt" fast lite rund om magen. Därför hade han hängslen på träningsoverallbyxorna. Det bar sig inte bättre än att hängslena lossnade vid "en situation" framför mål och "Herman" tappade byxorna. Det blev allmänt jubel bland publiken. Vart bollen tog vägen i hastigheten - det förtäljer inte historien.


År 1967 vann "Metallurgiska" med sitt stjärnspäckade lag med bl.a. Rune Larsson, 1968 vann "IC" (numera OK) och 1969 vann "Metallurgiska" igen.
1967 deltog våra bästa lag i SPARBANKSCUPEN en tävling inom stor-Hedemora i korpfotboll. "Metallurgiska" vann cupen och upprepade år 1970 bravaden. Då hade emellertid de bästa i "Metallurgiska" -"IC-OK" bildat ett lag - ett mycket starkt sådant.


1968 bildades LAIK:s motionssektion och därmed var "all" idrottsverksamhet på "bruket" under samma tak".
Under senare år har motionssektionen anordnat korpstafett på skidor, en tävling som rönte stort intresse såväl bland motionsskidåkare som allmänhet. På tävlingsdagen samlades ganska mycket folk på skidstadion vid Jonsboskolan för att titta på kämparna. Det var många som tolkade ordspråket rätt - det är inte huvudsaken att vinna utan att kämpa väl. Till och med en skåning stod på startlinjen. Korpstafetten har arrangerats två gånger, och "Brandkåren" har vunnit vid båda tillfällena.

Elljusspårets skötsel har åvilat motionssektionen. Dess eldsjäl Anders Westman har under åren lagt ned ett stort arbete på detta.
Senast var i höstas då många hade samlats för att göra spåret åk-, promenad- och löpvänligt. Vi schaktade, bröt sten och stubbar, sprängde, jämnade och fyllde med bark. Resultatet blev en bana med en genomsnittlig bredd av tre meter. Vi fick den besvärligaste delen av banan klar, men än återstår omkring hälften av arbetena, som måste avslutas på grund av kyla och snö. Det är ett stort arbete som utförts och många av motionsidrottarna bar ställt upp tillsammans med motions- och skidsektionerna. Spåret har också blivit en uppskattad anläggning för den motionsidkande allmänheten.


Det nuvarande elljusspåret hade också en föregångare, som anlades 1959. Det var 2,5km. och hade delvis annan sträckning, bl.a. gick spåret då över Rällingen. Till de drivande krafterna för detta första elljusspår hörde framlidne Eric Ericsson.
Vad korpidrotten beträffar så hade man på 1950- och 60-talen också bordtennisturneringar för korplag, som omfattades med stort intresse. Tidigare idkades även hockey-bockey i korporationsform vissa år.
R. J.JACKORNA GICK ATT VÄNDAS


För en hel del år sedan gjorde styrelsen ett lovvärt försök att stärka fotbollsspelarnas självkänsla genom att inköpa röda jackor åt hela A-laget. Dessa snitsiga "uniformsjackor" skulle bäras i första hand vid bortamatcher. Och det måste sägas, att det då blev ett verkligt prydligt LAIK-gäng, som var ute på resor.

Ett villkor var emellertid förknippat med de fina jackorna, nämligen oklanderlig vandel hos spelarna efter matcherna. En rödjackad LAIKare fick nämligen inte uppträda med konstlad glädje i kroppen. Detta välmenta reglemente respekterades också länge och väl. Men så en vacker dag kom en spelevink på att det gick att vända ut och in på jackan, och då var den ju inte längre röd ... Den glade gossen blev dock tämligen ensam om det tricket.Våra friidrottare skulle på DM i Leksand. På tåget upp fick diskuskastarna sällskap med självaste världsmästaren "Slaktar-Harald" Andersson. Han var inte ovillig att lära ut träningsknep och kom bl.a. in på
allsidig träning för armmusklerna. -Tja, tyckte en av LAIK-pojkarna, det där tränar jag dagligdags hemma i lagår'n. För ibland har jag vänster hand och ibland höger när jag mockar åt korna...

www.langshyttan.nu